Vanhemmuus kasvattaa, haastaa ja yllättää.

Kyllin hyvä vanhemmuus ei tarkoita täydellisyyttä. Olennaista on elää oman näköistä perhearkea. Muutokset ja ajoittaiset haasteet kuuluvat inhimillisenä osana elämään. Myös vanhemmuuden voimavarat vaihtelevat eri elämäntilanteissa ja -vaiheissa. Yksin ei tarvitse selviytyä – jokainen vanhempi tarvitsee joskus apua. Onkin tärkeä tunnistaa tilanteet, joissa tarvitaan tukea lähimmäisiltä ja ammattilaisilta. Vanhemmuuteen ja perhearkeen liittyvien tuntojen puheeksi ottaminen auttaa valjastamaan jo olemassa olevia voimavaroja ja vahvistaa kykyä selvitä elämän eteen tuomista haasteenpaikoista.

Haluatko keskustella vanhemmuudesta anonyymisti ja luottamuksellisesti? SOS-Lapsikylän VanhemmuudenApuu-chat tarjoaa keskustelutukea vanhemmuuden pienissä ja isoissa pohdinnoissa. Yhteydenottoihin vastaavat SOS-Lapsikylän ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Kiireettömän keskustelutuen lisäksi Apuu-auttajat ohjaavat tarvittaessa avun hakemisessa ja tarpeeseen vastaavien tukipalveluiden löytämisessä. Chat on auki päivittäin klo 17-22, keskustelemaan pääset tästä:

VanhemmuudenApuun somesta löydät asiantuntijoiden tuottamaa sisältöä vanhemmuudesta ja lapsiperhearjesta. Osallistu keskusteluun tai kysy mieltä askarruttavista asioista SOS-Lapsikylän vanhemmuuden osaajilta!

Instagram
facebook logo

Oletko podcastien ystävä? Kuuntele vanhemmuusteemaisia SOScasteja Spotifyssä! Löydät SOScastit myös SOS-Lapsikylän verkkosivuilta.

Hanki tietoa

Etsitkö luotettavaa tietoa vanhemmuudesta ja perhe-elämästä? Omaperhe on kansallinen verkkopalvelu, joka kokoaa kaiken perheille tarkoitetun tiedon, tuen ja palvelut yhteen osoitteeseen. Omaperheestä löydät kattavasti tietoa lapsiperhearjesta ja vanhemmuudesta aina raskausajasta nuoren täysi-ikäistymiseen asti.

Omaperheestä voit myös hakea tietoa asuinalueesi lapsiperhepalveluista. Mikäli et löydä oman asuinpaikkakuntasi palveluita Omaperhe-palvelusta, hakeudu hyvinvointialueen perhekeskukseen. Perhekeskuksen katon alta löytyvät hyvinvointialueen lapsiperheille tarkoitetut palvelut, kuten perhesosiaalityö ja kotipalvelu, perheneuvola ja erilaiset terapiapalvelut. Lisätietoa palveluista saat myös äitiys- ja lastenneuvolasta, varhaiskasvatuksen ammattilaisilta sekä koulun oppilashuollosta.

Mielen hyvinvointi

Omaan jaksamiseesi ja mielen hyvinvointiin liittyviin huoliin on tärkeä hakea apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Mikäli tunnet itsesi jatkuvasti stressaantuneeksi tai uupuneeksi, voit aloittaa avun hakemisen juttelemalla tuntemuksistasi turvallisilta tuntuvien lähimmäisten ja vertaisten kanssa.

Matalan kynnyksen tukea ja luotettavaa tietoa mielen hyvinvoinnista löydät Mielenterveystalosta.

MIELI ry:n Kriisipuhelin päivystää 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä numerossa 09 2525 0111. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.

Ammattilaisen keskustelutukea saat hyvinvointialueen terveys- ja mielenterveyspalveluista tai työterveyden kautta.

Jos tarvitset välitöntä apua, soita hätänumeroon 112, hakeudu lähimpään päivystykseen tai ota yhteys asuinpaikkakuntasi sosiaali- ja kriisipäivystykseen.